”Ringkøbing redder..” har fået ekstra dybde i bassinet


”Ringkøbing redder..” har
fået ekstra dybde i bassinet

- På Ringkøbing-egnen er vi omgivet af og har et tæt forhold til vand. Derfor har vi i dette perspektiv sat ekstra fokus på et mål om, at folk i alle aldre skal klædes på til at kunne redde sig selv og andre, hvis der opstår kritiske situationer, både i vand og på land. Det vil vi gerne medvirke til og gøre til et særligt ”brand” for Ringkøbing Svømmehal, siger lederen af ROFI-Centret, der driver svømmehallen, Per Lange Andersen.

Det mål har nu fået ekstra dybde. TrygFonden har doneret et livreddertårn til Ringkøbing Svømmehal. Det indeholder spændende udstyr, som skal inspirere brugere af svømmehallen til at prøve kræfter med livredning – på en sjov måde. Udstyret er f.eks. bjærgedukker, rescue boards, redningskranse, redningsveste og -torpedoer.

Det nye livreddertårn er en mindre udgave af TrygFondens populære rød-hvide livreddertårne, som vi kender fra strandene, f.eks. i Søndervig. Men i modsætning til strandene er livreddertårnet i Ringkøbing Svømmehal ikke forbeholdt professionelle livreddere. Tværtimod skal indholdet i tårnet inspirere alle brugere til at lege med og udforske livredning.

”Ringkøbing redder…”

Kim Grøn Hansen er frivillig brandmand i Ringkøbing, men han er også formand for ROFIs svømmehalsudvalg og har en fortid som daglig leder af Ringkøbing Svømmehal. Måske er det den kombination af jobs, der har fået ham til at være idémand bag sloganet ”Ringkøbing redder..”

- Netop dette slogan har spøgt i hovedet på mig i lang tid. Det bygger på et håb om, at alle skal kunne lære førstehjælp på den ene eller den anden måde, så vi er i stand til at kunne gøre en forskel, hvis der opstår kritiske problemer, både på land og i vand. Donationen fra TrygFonden giver os i udstyr og motivation en god mulighed for at kunne leve op til at gøre ord til virkelighed i og ved vandet. I forvejen har vi i Ringkøbing Svømmehal udstyr og uddannet personale til at kunne give førstehjælp i kritiske situationer på land. Udstyret i livreddertårnet kan tages ind i skolernes svømmeundervisning, men jeg forestiller mig også, at det kan have interesse for firmaer og foreninger i bred forstand, siger Kim Grøn Hansen.

God motivation for
elever og lærere

Seks skoler på Ringkøbing-egnen bruger Ringkøbing Svømmehal til svømmeundervisning for eleverne. Det er Ringkøbing Skole, afdeling Alkjærskolen, Ringkøbing Skole, afdeling Rindum, Holmsland Skole, Tim Skole, Hee Skole og Rindum Kjærgård. Forleden var svømmelærere fra de nævnte skoler inviteret til at afprøve udstyret fra TrygFonden i bassinerne i Ringkøbing Svømmehal. En af dem var Ole Ravnsbæk, der er lærer på Alkjærskolen og svømmelærer for eleverne i skolens 4.-5. klasse.

- Jeg synes, at det i den grad giver os mulighed for at motivere vores elever til at gøre dem opmærksomme på sikkerhed i og ved vand, og hvor vigtigt det er at kunne redde sig selv og andre i kritiske situationer. Det er vigtigt, at vi holder os for øje, at vi jo ikke skal gøre børnene til livreddere, men at vi kan gøre opmærksom på, hvor vigtig livredning er i det hele taget, og at vi hver for sig kan gøre en indsats. Med det udstyr, vi når får stillet til rådighed i undervisningen i svømmehallen, har vi bl.a. mulighed for ”at lege” viden om sikkerhed ind i børnene, og det giver motivation, både for dem og for os som undervisere, siger Ole Ravnsbæk.

Starter juniorhold i livredning

Ringkøbing Svømmeklub har for øjeblikket ikke færre end 29 hold i forskellige aldre og med forskellige formål som brugere af svømmehallen. Formanden for svømmeklubben, Mette Lange Andersen, ser store perspektiver i donationen fra TrygFonden til at holde fokus på livredning.

- Vi skal lære at svømme, men vi skal også lære at være med til at redde os selv og andre i kritiske situationer, og hvis uheldet er ude. I svømmeklubben har vi naturligvis først og fremmest fokus på gøre folk i alle aldre glade for og trygge ved at svømme, men vi føler også en særlig forpligtelse til at indlære vigtigheden af sikkerhed. Hvis vi allerede fra barns ben får det ind på rygraden, at vi alle kan gøre noget, så hænger det utvivlsomt ved og betyder, at vi også senere i livet kan agere fornuftigt, hvis vi selv eller andre kommer i kritiske situationer. Jeg forestiller mig, at udstyret fra TrygFonden kan bruges som led i undervisningen i de fleste af vores hold. Og det falder helt i tråd med, at vi efter jul starter et hold i livredning for juniores, siger Mette Lange Andersen.

Derfor donationen til Ringkøbing

Ved udgangen af 2022 kan man møde livreddertårnet i 45 svømmehaller i landet. Projektchef i TrygFonden, René Højer, sætter her ord på baggrunden for donationen med en livreddertårn til Ringkøbing Svømmehal.

- Livredning er en sjov og meningsfuld aktivitet, hvor man kan lære at redde sig selv og andre. Det er vigtigt, når vi bor i et land omgivet af vand. I TrygFonden arbejder vi for at opbygge og udbrede livredningskultur i Danmark, hvor endnu flere lærer livredning. Rundt i landet har vi testet, at badegæster i alle aldre er vilde med at prøve kræfter med livredning i svømmehallernes trygge omgivelser. Derfor er vi rigtig glade for, at vi nu har kunnet tilbyde et livreddertårn til Ringkøbing Svømmehal, siger René Højer.